Sunday, 21 June 2015

Dance me to the end of..?


Det är svårt för mig att förstå den enfald med vilken vi försvarar ett system och ett levnadssätt som vi är så medvetna om inte är hållbart. För varje liten elektrisk apparat som rullar ut på produktionsbanden. Varje litet flygplan som lyfter för att landa i ett varmare land. Varje liten lastbil som rullar ut på vägarna. Alla dessa rännilar som slutligen skapar en flod. Och så stegar man steg för steg mot en planet som inte längre kommer försörja oss. Det är en sur sanning att svälja. En sur sanning man om några generationer kommer få dö för.

Men så går det ju vidare. Om man nu likväl accepterar att vi har en carte blanche. Ställ livet till rätta för att som är här och nu, kosta vad det kosta vill. Om det vi människor saknar är resor, så låt resa. Om det vi saknar är plastleksaker, låt oss då leka. Om ett leende lockas till våra munnar av en dansande fisk som sjunger elvis eller om våra hjärtan slår aningen snabbare än den nyaste telefonen som sannolikt inte kommer leva längre än två år, så låt det så vara. Med denna totala frihet, detta frigörande från varje koncept av ansvar. Då är väl lyckan här.

Kassörskan på bageriet kollar knappt upp, kringlorna kostar runt sju kronor stycket. Effektivitet och låg kostnad är uppenbarligen hur den här inrättningen skapar vinst. Jag vet ju inte hur mycket i lön denna kassörskan har, men priserna på de mackorna jag köper kan knappt pressas mer. Jag tänker på vad mannen på tåget sa. "Dessa fördömda 510-marks jobb". Jobb med minilön. Jobb du inte kan överleva med, men som du likväl inte kan välja att inte ta. "Men Merkel är väl ändå bra". "Det är denna fördömda nyliberaliseringen av samhället, visst är det rikare som helhet, men ack så fattiga vissa har blivit". Varför fattiga? Vi som människor kastar ju bort varje uns om ansvar, säkerligen har vi goda förutsättningar för att ge en välfärd till alla? Vi är ju så kapabla.
Kanske ligger det något i vad hon säger. Kanske är det ekonomiska systemet likväl inte en win-win. Det vi finner billigt innebär kanske alltid en kostnad någon annanstans? Tja, vem vet. Hur kan detta hursomhelst vara acceptabelt?

1 comment:

  1. Soundtrack till din text:
    https://www.youtube.com/watch?v=u2UhvN0k74w

    ReplyDelete